دامنه" ربا" همه را میسوزاند
ربا زاییده صفات رذیله اخلاقی
حرص، طمع، داشتن روحیه تجمل گرایی افراطی، نداشتن روحیه صبر در برابر مشکلات، بی اعتمادی به خداوند و دهها اخلاق زشت دیگرکه میتوانند هر کدام به تنهایی دلیلی باشند تا انسان را تحت تاثیر خود قرار داده و او را به گرفتاری ها و بدبختی های بزرگتری بیاندازند.
یکی از این گرفتاری ها و گناهانی که زاییده صفات رذیله ای است که در بالا بیان کردیم، "دادن ربا ویا ربا خواری است" که غالباً اینطور است که ربا دهنده با حرص وطمع دنبال سود ومنفعت بیشتر است وربا گیرنده نیز با بی صبری و بدون توجه و اعتماد بر خدا در خیال خود به دنبال رفع گرفتاری و خارج شدن از مشکلات است.
ربا جنگ با خداست
در ادیان آسمانی مخصوصاً دین اسلام گناهان زیادی وجود دارد که هر کدام برای پیروان این ادیان آسمانی معرفی شده اند و خداوند ترک و دوری کردن از این گناهان را از بندگانش خواسته است.
اما در بین این گناهان ودر بین صفحات کتب آسمانی بعضی گناهان هستند که از نحسی(1) و کراهت شدیدتری برخوردارند و خداوند متعال کسانی که به این گناهان دچار میشوند، هشدارها وعذاب های سختی وعده داده است.
نهی از ربا در تورات
"ربا"یکی ازبزرگترین و خطرناکترین گناهانی که در ادیان آسمانی مورد توجه قرار گرفته است وبا عبارات و مضامین مختلفی پروردگار مردم را به دوری از ربا خوردن وسود محور کردن قرضها و خدمات خود تشویق ودر مقابل هم هشدارهای جدی وشدید وعذاب های سختی هم برای ربا خواران وربا گیرندگان وعده داده است.
مثلاً در تورات نقل شده است
"اگر برادر فقیر و تهیدستت به نزد تو آمد او را مانند غریب و مهمان پذیرایی و یاری نما تا با تو زندگی نماید از او ربا و سود مگیر و از خدای خود بترس تا برادرت با تو زندگی نماید. نقد خود را به ربا به او مده و خوراک را به سود به او مده، اگر نقدی به فقیران از قوم من که همسایه تو باشند قرض دادی مثل رباخوار با او رفتار مکن و هیچ سودی بر او مگذار"(2)
در ادامه ذکر این نکته لازم است که در حال حاضر"ربا" در آیین مسیحیت مطلقاً حرام است حتی تا جایی که انکار حرمت ربا در این آیین برابر با ارتداد وخروج از دین محسوب میشود وچنین کسی هم صلاحیت تکفین بعد از مرگ را نخواهد داشت.(3)
حرمت ربا در اسلام وقرآن
در اسلام هم "ربا" از حرمت شدیدی بر خوردار است وحتی در نظر بعضی علماء اعتقاد به حرمت ربا را آنقدر شدید بحث کرده اند که نزدیک به ضروریات دین رسانده شده؛(4) در قرآن کریم هم در هشت آیه در مورد "ربا" بحث شده است.
ربا در روایات
امام صادق(علیه السلام)
«دِرْهَمٌ رِبًا أَعْظَمُ عِنْدَ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ مِنْ سَبْعِینَ زَنْیَةً کُلُّهَا بِذَاتِ مَحْرَمٍ فِی بَیْتِ اللَّهِ الْحَرَام»(5)
«یک درهم ربا در نزد خداوند متعال از هفتاد بار زنا با محارم در کعبه سنگین تر است»
یک احتمالی که برای این درجه از نهی وقبحی که برای "ربا" در این حدیث شریف وجود دارد، میتوان داد، این است که دامنه گناه "ربا" بر خلاف گناه نفرت انگیز"زنا"خیلی وسیع تر است و تنها ضررش به فرد ربا دهنده و ربا گیرنده محدود نمیشود واثرات مخرب آن(حتی اگر مخفیانه هم انجام شود) به دلیل تبادلات مالی (بدون کالا وخدماتی)که در این گناه وجود دارد در وضعیت اقتصادی وفرهنگی کشور نیز تاثیر گذار خواهد بود.
پاورقی
1-لغت نامه دهخدا:شوم، نامبارک
2-تورات، سفر خروج، باب 22، 37، ص 195، 199 چاپ لندن
3-تورات، سفر خروج، فصل 23، آیه 20
4-امام خمینی، تحریر الوسیله، جلد 1، تهران: دفتر انتشارات اسلامی، 1361، ص 536
5-من لا یحضره الفقیه، ج4، ص 367
برادر من اینطوری صغری وکبری چیدن و نتیجه گرفتن که کاری نداره
بحث سر فرهنگ سازی در مقابل هجمه های تبلیغاتی دشمنان است، تا مردم بیدار بشند و در انتخاب مسؤلان و مدیران دینی دقت کنند؛ وگرنه معلومه که ایران هنوز با افق های دینی فاصله داره.
اسم کشور اسلامی حاکی از چشم اندازهایی است که انقلاب اسلامی دنبال رسیدن به آنهاست و باید برای رسیدن به اینچنین افقی، نیروی انسانی تربیت کند؛ وگرنه معلوم است با این مدیرانی که "به غیر از علومی که در کلاس های دانشگاهها با مبانی غربی یاد گرفتند" چیز دیگری بلد نیستد نمیشود کشور اسلامی راه انداخت.