همه دین در پایبندی به ولایت است
امام صادق(علیهالسام)
مَا أَنْعَمَ اَللَّهُ عَلَی عَبْدٍ نِعْمَةً فَسَلَبَهَا إِیَّاهُ حَتَّی یُذْنِبَ ذَنْباً یَسْتَحِقُّ بِذَلِکَ اَلسَّلْبَ.(۱)
خدا نعمتی به بندهایی نداده که از او بگیرد جز آنکه گناهی کند که بدان خاطر سزاوار سلب نعمت شود.
هر نعمتی از امکانات و امتیازات مادی و یا معنوی که پروردگار در اختیار ما قرار میدهد مخصوصاً وقتی معنوی باشد حساب و کتابی دارد.
نعمتهای مادی از پول و سرمایه تا زن و فرزند و تشکیل خانواده نعمتهای مهمی نیستند و صرفاً از این جهت که انسان مخلوق خداست و برای زندگی و گذران آن در دنیا باید دنبال این مسائل باشد، خوب یا بد، کم یا زیاد بین مردم تقسیم شده و پروردگار هم از همین طریق مردم را امتحان و مقدمات رشد آنان را فراهم میکند.
وَاعْلَمُوا أَنَّمَا أَمْوَالُکُمْ وَأَوْلَادُکُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظِیمٌ(۲)
بدانید که داراییها و فرزندان وسیله آزمایش شمایند و پاداش بزرگ در نزد خداست.
امّا همین داراییهای دنیا هم با تمام ناچیز بودنشان میتوانند مصداقی از نعمت باشند که هستند و اگر توسط انسان حفظ نشوند و در تعامل و حفاظت از آنان در مقابل تفکرات و اندیشههای منحرف کوتاهی رخ بدهد، از دست انسان خارج خواهند شد که برای اثبات این ادعا میتوانید به آمار ازدواجهای سفید و یا همجنسگرایی در کشورهای غربی نگاهی بیاندازید که چگونه خودشان با دستان خودشان و با بها دادن به تفکّرات و اندیشههای سیاستمداران منحرف قداست خانواده و حرمت پدر و مادر را به فراموشی سپردهاند.
امّا محل اصلی بحث ما در نعمت که مهمترین نعمتهاست نعمتهای معنوی و ولایت ائمهاطهار(علیهمالسلام) است که اصلیترین و مهمترین نعمت پروردگار به بشریت است و چه بسا در قیامت پروردگار از سایر نعمتهایی که به انسان داده است سخن به میان نیاورد و تنها از عملکرد و وظایفی که ما در مقابل نعمت دین و و لایت ائمه اطهار (علیهمالسام) داشتیم، بازخواستمان کند.
شیخ صدوق به نقل از حاکم بیهقی می نویسد: روزی حضرت علیّ بن موسی الرّضا (علیهماالسلام) در جمع عدّهای نشسته بود: ضمن فرمایشاتی فرمود: در دنیا هیچ نعمت واقعی و حقیقی وجود ندارد. بعضی از دانشمندان حاضر در مجلس گفتند: یابن رسول اللّه ! پس این آیه شریفه قرآن (لتسئلنّ یومئذٍ عن النّعیم ) که مقصود آب سرد و گوارا میباشد، را چه میگوئی؟
حضرت با آوای بلند اظهار نمود: شما این چنین تفسیر کردهاید؛ و عدّهای دیگرتان گفتهاند: منظور طعام لذیذ است ؛ و نیز عدّهای دیگر، خواب راحت و آرام بخش تعبیر کردهاند.
و سپس افزود: به درستی که پدرم از پدرش ، امام جعفر صادق(علیه السلام) روایت فرموده است که : خداوند متعال نعمتهائی را که در اختیار بندگانش قرار داده است ، همه به عنوان تفضّل و لطف بوده است تا مورد استفاده و بهره قرار دهند.
و خدای رحمان اصل آن نعمتها را مورد سؤ ال و بازجوئی قرار نمیدهد و منّت هم برایشان نمیگذارد، چون منّت نهادن در مقابل لطف و محبّت ، زشت و ناپسند است .
بنابراین منظور از آیه شریفه قرآن محبّت و ولایت ما اهل بیت رسول اللّه (صلواتاللّهعلیهم) است که خداوند متعال در روز محشر پس از سؤال پیرامون توحید و یکتاپرستی و پس از سؤال از نبوّت پیغمبر اسلام از ولایت ما ائمّه نیز سؤال خواهد کرد و چنانچه انسان از عهده پاسخ آن برآید و درمانده نگردد وارد بهشت گشته و از نعمتهای جاوید آن بهره میبرد، که زایل و فاسدشدنی نخواهد بود.(۳)
حجت الاسلام حکیمی
۱- اصول کافی / ترجمه مصطفوی ; ج ۳
۲-آیه 28 سوره انفال
۳-تفسیرالبرهان : ج ۴
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.